Vaatheelkunde SclerotherapieSclerotherapie kan gebruikt worden voor het behandelen van zowel kleine spataders als penseeladers of als nabehandeling van endolaserbehandeling of een heelkundige ingreep.

Sclerotherapie is soms als enige behandeling voldoende om de ongemakken van spataders en penseeladers te doen verdwijnen. Soms wordt ze aansluitend gebruikt na een heelkundige behandeling voor de grotere spataders.

U dient eerst op consultatie te komen ter bespreking van de behandeling. De arts kijkt eerst of u in aanmerking komt voor de behandeling, legt u uit wat er gaat gebeuren en schrijft u steunkousen/medicatie voor.

Verloop van de behandeling

De procedure gebeurt op de raadpleging. U kunt onmiddellijk na de behandeling terug beginnen werken. Toch biedt het extra comfort om op een vrij moment langs te komen zodat u nadien het been wat kunt laten rusten. Sporten kan vanaf 24 uur later.

Soms zijn meerdere behandelingen noodzakelijk voor hetzelfde gebied. Naargelang het soort en het aantal en ook de grootte van de aders zijn soms meerdere inspuitingen achter elkaar noodzakelijk.

Langs een zeer  fijne naald wordt een product in de ader gespoten die de binnenkant van de ader doet dichtkleven. Hierdoor verdwijnt na verloop van tijd de ader en is die niet langer zichtbaar.

Verloop na de behandeling

Na het droogspuiten dient u een elastische kous of windel te dragen. Deze wordt op de eerste consultatie voorgeschreven. De kous of windel dient u gedurende 2 weken te dragen, waarna u terug normaal mag douchen of baden.

Een kleine bloeduitstorting of voelbare verharding ontstaat vaak na dergelijke behandeling en verdwijnt in de loop van 1 tot 2 weken tijd. Een pigmentatievlek doet er soms enkele maanden over. Het definitieve resultaat kunt u dus verwachten na een 3-tal maanden. Zeer zeldzaam is er een blijvende verkleuring boven de drooggespoten adertjes.

Deze behandeling wordt niet door het ziekenfonds terugbetaald. Informatie van kosten kunnen worden bekomen op de eerste raadpleging.